Campanie SEO, top 3 etape in optimizarea site-ului web

O campanie SEO (optimizare web) se realizeaza in cadrul unui proces etapizat, pe parcursul a 3 – 6 luni, si cuprinde 3 etape principale.
Schita campaniei de optimizare web (SEO)
Pasul I: Descoperire / Cercetare
- Descoperirea initiala si dezvoltarea strategiei
- Cercetare cuvinte si expresii cheie
- Stabilire performanta actuala pentru termenii de cautare
- Evaluare popularitate link-uri si saturatia paginii
- Analiza concurentei
- Evaluare accesibilitate site de catre motoarele de cautare
- Examinare statistici recente privind traficul pe site
Pasul II: Implementare
- Identificare pagini pentru optimizare
- Optimizarea continutului in paginile web
- Strategia de link-uri (interna si externa)
- Formatare foaia de stil si aplicare etichete antet
- Formatare titluri pagini si meta tagurile
- Trimitere pagini catre motoarele de cautare
Pasul III: Analiza
Etapa I: Descoperire / Cercetare
Primul pas catre o strategie eficienta si de durata este auditarea site-ului.
Etapa descoperire ne ajuta la o evaluare obiectiva si priveste capacitatea de indexare in motoarele de cautare a paginilor web. Aflam exact performantele site-ului. Aceste informatii le vom utiliza in stabilirea unei baze de referinta pentru modificarile ulterioare si pentru a formata site-ul astfel incat sa obtinem o pozitionare mai buna in SERP’s.
Descoperire & dezvoltare strategie SEO
Inainte de inceperea campaniei de optimizare web, fie prin servicii SEO profesionale in house sau externalizate, este esential sa intelegi modelul tau de afaceri si demograficele de baza. Astfel, poti formula strategii care te ajuta sa ajungi la audienta targetata si sa definiesti obiective concrete de actiune.
Cercetare cuvinte si expresii cheie in SEO
Alegerea cuvintelor sau expresiilor de cuvinte cheie potrivite pentru atragerea vizitatorilor este primul pas pentru o prezenta buna in motoarele de cautare.
Prin cercetarea termenilor relevanti afli ce cautari de cuvinte prezinta interes potentialilor clienti, au cel mai mare avantaj de a creste traficul organic si te ajuta sa-ti atingi obiectivelor de marketing.
Aceasta cercetare arata popularitatea / ponderea de cautare a fiecarei fraze cheie si identifica variatiile de cuvinte pe care nu le-ai avut in vedere.
In final, lista cu frazele si cuvintele cheie selectate, serveste drept scop temeiul campaniei SEO.
Stabilire performanta actuala pentru termenii de cautare
Inainte de optimizare, un raport cu pozitiile actuale ocupate ar trebui sa fie pregatit pentru a arata cu exactitate cum se prezinta site-ul pe fiecare dintre termenii vizati. Acest raport va servi drept baza pentru progresele viitoare.
Evaluare popularitate link-uri si saturatia paginii
Site-ul web trebuie analizat pentru a determina cate pagini sunt indexate in prezent in motoarele de cautare majore si cate site-uri trimit link-uri catre tine.
Fiecare dintre acesti factori poate afecta modul in care motoarele de cautare claseaza paginile web. Apoi iti ofera informatii utile despre zonele unde ai un avantaj sau dezavantaj .
Analiza concurentei. Identifica competitorii SEO
Probabil cunosti jucatorii mari din industria ta, dat ii poti numi principalii rivali SEO? Principalii tai concurenti, pe zona SEO, sunt cei care se claseaza in prima pagina pe cuvintelor cheie pe care, si tu, le targetezi.
Sa stii cum sa-ti analizezi concurenta este un pas important in determinarea cuvintelor cheie intr-o campanie SEO generala. Exista multi factori implicati in proces si, fara cadrul corect, acesta se poate complica.
Evalueaza locul in care te afli in peisajul de cautare in raport cu concurentii principali.
Exista multe modalitati de a face o analiza competitiva pentru SEO, dar principiul de baza este acesta: analizeaza ce functioneaza pentru concurenta ta (cuvinte cheie, continut, link-uri etc.) si foloseste aceasta informatie pentru a imbunatati campania de optimizare web.
Evaluare accesibilitate site de catre motoarele de cautare
Este esential sa examinezi structura site-ului web pentru a te asigura ca este prietenos cu motorul de cautare si nu contine potentiale bariere SEO.
O evaluare detaliata a site-ului te asigura ca paginile web pot fi indexate si citite de crawlerii motoarelor de cautare.
Include urmatoarele componente de baza:
- Simulare test de crawling.
- Revizuirea structurii de link-uri interne
- Verificare cod si aspectul paginii
- Identificarea altor bariere potentiale SEO
Daca site-ul contine bariere de indexare, aceste probleme ar trebui abordate inainte de inceperea campaniei SEO.
Examinare statistici recente privind traficul pe site
O trecere in revista a statisticilor / jurnalelor recente te ajuta sa evaluezi modul in care vizitatorii acceseaza momentan site-ul tau si pot fi folosite ca o comparatie pentru tendintele vizitatorilor post campanie SEO.
Etapa II: Implementare campanie SEO
Faza de implementare este cea in care cercetarea din faza I este utilizata in optimizarea paginilor web pentru termenii vizati si imbunatatirea performaniei.
Identificarea paginilor pentru optimizare web
Primul pas intr-o campanie de optimizare web din etapa a II-a este sa stabilesti modul in care vei integra expresiile cheie in continulul paginilor site-ului tau.
Este posibil sa ai deja pagini existente care pot fi re-optimizate pentru termenii de cautare sau poate fi necesar sa creezi pagini noi. Oricare ar fi cazul, trebuie sa ai pagini adecvate, dedicate fiecaruia dintre termenii de cautare.
Incadreaza logic paginile in structura generala de navigare si temele de continut.
Optimizarea continutului in paginile web
Dupa ce ai identificat paginile, va trebui sa editezi continutul pentru a integra frazele cheie. Pastreaza, in acelasi timp mesajul, astfel incat coninutul sa nu apeleze doar la motoarele de cautare, ci si la vizitatorii care il citesc.
Desi cuvintele cheie sunt utile pentru a transmite informatii despre pagina, evita aglomerarea acestora. Focusul este pe subiectul continutului si pe ce ofera el ca utilitate.
Continutul nu inseamna doar la text, aici e luat in calcul tot materialul care formeaza acel articol, videoclipuri, imagini, referite catre site-uri autoritare.
Strategia de link-uri (interne si externe)
Este util sa treci in revista structura de link-uri interne pentru a identifica oportunitatile de introducere a termenilor cheie in textul ancora care duce catre paginile optimizate si pentru a te asigura ca motoarele de cautare pot aranja in mod eficient site-ul.
Etichetele antetului si formatarea foilor de stil
Aplicarea etichetelor de antet corespunzatoare (de exemplu, H1, H2) in titlurile si in subtitlurile paginii te asigura ca termenii cheie vor primi o pondere maxima. Foaia de stil css poate fi formatata astfel incat aceste etichete sa fie in concordanta cu schema de proiectare a site-ului.
Formatre titluri pagini si meta tagurile
Titlul paginii este un factor esential care poate influenta pozitiv sau negativ, atat clasamentul motoarelor de cautare, cat si rata de clic (CTR).
Din acest motiv, este important sa te asiguri ca titlurile sunt formulate corect, se identifica cu topicul paginii, integreaza termenii cheie si face apel la potentialii vizitatori ai site-ului.
Trimitere pagini catre motoarele de cautare
In multe cazuri, paginile web pot fi deja indexate in motoarele de cautare majore, cum ar fi Google, Yahoo Search si MSN. In caz contrar, exista optiuni pentru a trimite paginile reoptimizate direct.
Poti utiliza Search Console, unde ai posibilitatea sa trimiti manual paginile catre indexul Google.
Daca site-ul prezinta o structura de link-uri prietenoasa cu motoarele de cautare (asa cum ar trebui), atunci orice pagina noua adaugata ar trebui sa fie gasita automat.
Etapa III: Analiza campanie SEO
Analiza post-optimizare permite masurarea rezultatelor campaniei.
Monitorizarea motoarelor de cautare
In urma procesului de implementare din faza II, ar trebui sa monitorizezi atent motoarele de cautare majore pana se confirma ca paginile optimizate au fost indexate corespunzator.
Raport pozitii dupa reoptimizare
Dupa ce paginile web au fost indexate, pregateste un raport post-optimizare. Evalueaza obiectiv noua pozitionare a paginilor in raport cu cea initiala.
Analiza progresului
Dupa ce ai evaluat noua pozitionare la cautari pentru termenii tinta, continua sa monitorizezi campania SEO.
Citeste si: Cat dureaza pana obtin rezultate din SEO