Proiectarea paginilor web captivante – despre UX si UI


proiectarea paginilor web

WEB

O parte importanta a credibilitatii unui site web, aproximativ 75%, provine din design-ul sau, si anume: UX/ UI sau proiectarea paginilor web captivante.

Nu este UX vs. UI, ci despre UX si UI si cum diferentierea lor le va imbunatati pe ambele!

Azi, termenii „UI” (User Interface) si „UX” (User Experience) sunt folositi mai mult ca niciodata. In general, acesti termeni, se refera la specializari si idei care au existat de ani de zile inainte de introducerea terminologiei abreviate.

Dar problema acestor noi abrevieri este mai mult decat o nomenclatura. Folosirea lor in mod imprecis, si adesea complet inadecvat, este o problema constanta pentru un numar tot mai mare de profesionisti, inclusiv: designeri, aspiranti la un loc de munca si specialisti.

Intelegerea separarii relatiei si folosirii corespunzatoare a termenilor este esentiala pentru ambele discipline.

Nu poti spune: „Sa ne imbunatatim UX-ul site-ului”, asa cum zici „Hai sa facem mai multi bani.” Sunt strategii pe care le utilizezi sa creezi un UX bun, si anume UI, care poate imbunatati lucrurile, sau nu.

In realizarea paginilor pentru site-urile web, echipa de proiectare lucreaza la interfata de utilizare pentru a spori UX-ul. Optiuni de meniu, butoane, text, grafica, videoclipuri – si locul unde fiecare sunt plasate pe pagina — alcatuiesc interfata si ar trebui sa fie meticulos planificate.

Acestea sunt componentele UX si modul in care sunt utilizate afecteaza direct relatia cu utilizatorul.

UX si UI se suprapun adesea, cel putin in perceptia generala, dar sunt, de fapt, doua lucruri foarte diferite. UX inseamna „experienta utilizatorului”, in timp ce „UI” inseamna „interfata utilizatorului”. Ambele sunt fundamentale pentru un design bun, dar, necesita abordari si abilitati extrem de diferite.

Ce presupune design-ul UX?

Cand proiectezi o pagina web, sau cand refaci un site web, doresti ca UX-ul sa fie cat mai pozitiv posibil – vrei ca utilizatorii tai sa simta bucuria de a fi pe site-ul tau, cam aceasta este ideea.

Un designer UX se gandeste la felul in care experienta il face pe utilizator sa se simta si cat de usor este pentru utilizator sa-si indeplineasca sarcinile dorite. Experienta utilizatorului (UX) este sentimentul abstract pe care oamenii il primesc de la utilizarea un site web. Interfata cu utilizatorul (UI) este ceea ce oamenii interactioneaza ca parte a acesteia experienta.

Ce este design-ul interfetei de utilizare (UI)?

Design-ul interfetei de utilizare web (UI) este uneori gandit in mod eronat, ca modul in care arata site-ul web. Design-ul UI nu include doar culori si forme, ci, mai degraba, prezinta utilizatorilor instrumentele potrivite pentru a-si atinge obiectivele.

Interfata de utilizare inseamna mai mult decat simple butoane, meniuri si formulare pe care utilizatorii le pot completa. Este legatura dintre utilizator si experienta, prima impresie, o impresie care fie face ca un site sa ramana memorabil, fie uitat.

Design-ul excelent al interfetei de utilizare web trebuie sa atinga un echilibru perfect intre estetica captivanta si interactivitate fara efort. Ca o mana invizibila, interfata UI, ar trebui sa ghideze utilizatorii prin experienta cu viteza gandului.

UI se refera la agregarea abordarilor si elementelor care permit utilizatorului sa interactioneze cu un sistem. Aceasta nu abordeaza detalii precum modul in care utilizatorul reactioneaza la sistem, isi aminteste sistemul si il poate reutiliza.

UI este un instrument

In proiectarea paginilor web, interfata cu utilizatorul este unul dintre cele mai puternice instrumente pe care le avem la dispozitie in cautarea unei experiente excelente pentru utilizator.

De ce?

Pur si simplu, interfata este cea mai tactila, viscerala si vizibila metoda prin care utilizatorii nostri interactioneaza cu noi.

UI e prima linie. Aceasta este probabil cea mai buna explicatie a motivului pentru care cei doi termeni sunt atat de des folositi interschimbabil sau combinati intr-unul singur.

Greseala majora in proiectarea paginilor web

Singura greseala, in proiectarea paginilor web, UI si UX se aplica exact acolo unde conteaza cel mai mult: locul de munca si cerintele.

Este dificil sa gasesti candidati excelenti pentru joburi specializate, cum ar fi proiectarea interfetei si proiectarea experientei utilizatorului. Dar, cu siguranta, este mai dificil sa angajezi persoana potrivita pentru job atunci cand setul de abilitati si focusul pe design sunt comunicate gresit.

Este costisitor sa angajezi un specialist!

Mult mai costisitor, daca angajezi unul care nu poate rezolva problema pe care trebuie sa o rezolvi. De cele mai multe ori, cerintele si responsabilitatile postului sunt inclinate spre descrierea postului de designer UI, dar sunt incarcate cu responsabilitatea si asteptarile unui designer UX.

Responsabilitatea pentru problema

Fie ca este un designer de UI sau UX, avem elementul de design.

Design-ul reprezinta o solutie la o problema. Cand rolurile sunt clar definite si universal intelese, este mult mai usor sa ataci o problema, sa propui o solutie si sa o executi.

In cazul UI si UX problema se aplica situatiilor in care responsabilitatea pentru interfata si experienta este atribuita unui designer care nu detine controlul asupra ambelor aspecte.

Greu recunosti o problema atunci cand abilitatea de a o rezolva nu se afla in mainile tale. Un designer de UI poate avea capacitatea de a crea modele interactive, pictograme, culori si de a rezolva o serie de alte elemente legate de interactiunile directe cu utilizatorul.

Dar, aceste elemente, sunt doar o parte a ecuatiei.

Experienta utilizatorului este influentata de o multitudine de lucruri precum texte de marketing, viteza site-ului, performanta, functionalitate, schema de culori, personalitate, asistenta pentru clienti, asteptari stabilite, abordare financiara, vizualizare… ei bine, ai inteles ideea.

Concluzii

Design-ul site-ului web este, in esenta, locul in care arta si marketing-ul se intalnesc. Nu ignora importanta dezvoltarii unui site web optimizat, atragator din punct de vedere vizual si usor de utilizat, ca o modalitate de a promova serviciile si/sau produsele companiei tale.

Primul pas pentru a ataca cu succes orice problema este sa intelegi ce trebuie facut. In proiectarea paginilor web, intelegerea diferentei dintre UI si UX este un atu intelectual cu ramificatii uluitoare.

De la angajarea persoanei potrivite pentru job la, la intelegerea a ceea ce este necesar pentru abordarea problemei. Cunoasterea adecvata a terminologiei UI si UX este o modalitate simpla de a facilita o mai buna comunicare, un design mai bun si o experienta mai buna pentru utilizator.