Cum optimizezi sitemap-urile XML: Exceleaza cu XML
Afla ce sunt hartile de site XML si cum sa optimizezi perfect sitemap-urile XML pentru a imbunatati performanta SEO.
De la instrumente automate pana la prioritizarea adreselor URL pentru accesarea cu crawlere mai intai, arunca o privire asupra modului in care poti excela cu XML. Optimizeaza sitemap-urile XML ca un profesionist.
Cand pregatesti site-ul pentru promovare online prin SEO, optimizarea sitemap-urilor XML este adesea ultimul element din lista ta de verificare. Cu toate acestea, hartile de site XML ajuta motoarele de cautare sa acceseze cu crawlere site-ul mult mai eficient si, ca atare, ar trebui sa acorzi o mare atentie acestui fisier.
Prin optimizarea sitemap-urilor XML, Google poate digera rapid continutul tau si poate stabili bugete prioritare de accesare cu crawlere pentru paginile pe care le vrei monitorizate.
Ce sunt sitemap-urile XML?
Inainte de a ne aprofunda in optimizarea sitemap-urilor XML, sa acoperim rapid elementele de baza. Un sitemap XML este un fisier care cuprinde o lista de adrese URL pentru ca motoarele de cautare, cum ar fi Google, sa le poata accesa cu crawlere.
Sitemap-urile XML pot contine atribute care ofera informatii suplimentare despre fiecare adresa URL. De la prioritatea paginii la tipul de media care este afisat pe pagina, un sitemap XML nu este doar o lista de adrese URL.
O greseala comuna este sa presupui ca aceste fisiere sunt aplicabile numai pentru Google Search Console. Hartile de site XML ajuta orice motor de cautare sa acceseze mai bine site-ul tau si sunt utilizate de Bing, Yahoo, Baidu si chiar Yandex.
Importanta sitemap-urilor XML optimizate pentru SEO
Daca hartile de site XML ajuta motoarele de cautare sa acceseze cu crawlere site-ul tau, atunci optimizarea sitemap-ului va asigura o performanta SEO mai buna. Pentru a pune in perspectiva importanta sitemap-urilor XML, Gary Illyes, un analist de tendinte webmaster la Google, a declarat, la o conferinta de Search Marketing din Sydney, ca Googlebot foloseste:
„80% din procesul de descoperire a site-ului se face prin urmarirea backlink-urilor si aproape 20% din descoperirea site-ului se face prin simpla urmarire a sitemap-urilor.”
Cu 20% din bugetul Google utilizat exclusiv pe sitemap-urile site-urilor web, importanta sitemap-urilor XML optimizate nu ar putea fi mai mare. Fara introducerea unui sitemap XML curat sau trimiterea sitemap-ului XML la motoarele de cautare, te expui riscului ca paginile site-ului sa nu fie gasite.
Cum sa optimizezi sitemap-urile XML pentru SEO?
Pe langa o simpla harta XML, exista cateva lucruri suplimentare pe care trebuie sa le faci pentru a informa motoarele de cautare asupra site-ului. Aminteste-ti, SEO este o strada cu doua sensuri. Cu cat depui mai mult efort in fiecare aspect al strategiei tale, cu atat vei primi rezultate mai bune. De cele mai multe ori, problemele legate de strategia SEO sunt auto-provocate.
Cateva modalitati prin care poti optimiza sitemap-ul XML pentru o mai buna accesare cu crawlere si indexare:
1. Trimite sitemap-ul XML catre motoarele de cautare
Ar putea parea ciudat ca incepem cu trimiterea sitemap-ului XML catre motoarele de cautare. Dar, acest pas este ratat mult prea des. Dupa ce sitemap-ul este gata si activ, cea mai buna practica este sa-l trimiti catre motoarele de cautare prin intermediul instrumentelor pentru webmasteri.
Procedand astfel, ai acces la date utile, cum ar fi erori, ultima accesare cu crawlere si cate adrese URL au fost descoperite.
2. Urmeaza protocolul sitemaps.org
Inainte de a creea sitemap-ul, consulta orice sfaturi legate de optimizare XML sitemap disponibile online. Este vital ca sitemap-ul creat sa urmeze protocolul sitemps.org pentru ca motoarele de cautare sa-l inteleaga.
La un nivel de baza, pentru ca sitemap-ul XML sa fie acceptat:
- incepe cu o eticheta de deschidere si se termina cu o eticheta de inchidere
- specifica spatiul de nume (standard de protocol) in eticheta
- include o intrare pentru fiecare adresa URL, ca eticheta XML parinte
- include o intrare secundara pentru fiecare eticheta parinte
Verifica daca harta XML este valida cu instrumentul XML Sitemap Validator.
3. Detaliaza harta site-ului
Un sfat pentru optimizarea sitemap-ului XML este sa-l imparti in micro-sitemap-uri. Cand imparti harta site-ului in zone cheie, nu numai ca poti identifica rapid erorile din consola de cautare, ci si poti stabili prioritati pentru crawlere.
Pentru a face acest lucru, trebuie sa creezi un fisier index de harti pentru fiecare sectiune a site-ului tau. Iata un exemplu despre cum poate arata:
- page-sitemap.xml
- product-category-sitemap.xml
- product-sitemap.xml
- blog-sitemap.xml
- categorie-sitemap.xml
- autor-sitemap.xml
4. Exclude paginile neimportante
Sitemap-ul XML ar trebui sa includa doar adresele URL care merita indexate. Aceste pagini sunt paginile care iti aduc bani. Daca ai adrese URL care nu ofera niciun beneficiu SEO, ascunde-le!
Motivul – crawlerele web au bugete de accesare limitate. Ca atare, ultimul lucru pe care vrei sa-l faci este sa irosesti bugetul de accesare alocat site-ului tau web pentru o anumite pagini care ofera o valoare mica.
Pentru magazinele de comet electronic, si in special pentru cele extrem de mari, gestionarea eficienta a bugetului de crawling prin intermediul sitemap-ului este extrem de importanta.
5. Adauga harta site-ului in fisierul robots.txt
Locatia sitemap-ului ar trebui sa fie indicata in fisierul robots.txt, primul fisier accesat.
Adauga linia de text de mai jos in partea de sus a fisierului si inlocuieste-o cu propria adresa URL.
„Harta site-ului: https://www.domeniu.ro/sitemap.xml”
Cand Google acceseaza cu crawlere site-ul web, fisierul robots.txt va indica imediat harta site-ului. Inca o data, acesta nu este neaparat un sfat despre cum sa optimizezi sitemap-urile XML pentru cele mai bune rezultate SEO, ci mai degraba, despre cum sa optimizezi alte zone ale site-ului pentru a face sitemap-ul sa functioneze mai bine.
Breviar de optimizare a hartilor de site XML
Desi este doar o mica parte din arsenalul de razboi SEO, harta site-ului este o componenta importanta a strategiei tehnice SEO. Orice strategie SEO excelenta are grija de absolut fiecare aspect al campaniei.
De la linkuri interne, la cele mai bune practici, pana la optimizarea sitemap-ului XML pentru SEO, tot ce folosesti, te va ajuta, chiar si aceste sfaturi SEO.