Aplicatii web progresive (PWA) pentru site-uri de comert electronic


aplicatii web progresive

WEB

Progressive Web Apps (PWA) sau, pe romaneste, aplicatii web progresive, este o tehnologie intalnita la multe site-uri de comert electronic, care, deja au inceput sa culeaga beneficiile acestei abordari fiabile, rapide si captivante.

Cum functioneaza, ce beneficii specifice ofera magazinelor online si modul in care aceasta tehnologie poate fi aplicata site-urilor existente aflam acum.

Ce este o aplicatie web progresiva?

PWA nu este altceva decat o aplicatie web obisnuita (HTML, CSS si JavaScript) imbogatita cu cateva caracteristici, care le permite vizitatorilor unui site sa experimenteze un aspect similar unei aplicatii native.

PWA a preluat tot ce este grozav de la o aplicatie nativa – functionalitatea, gesturile tactile, experienta utilizatorului, notificarile push – si le-a transferat intr-un browser web. Ocupa foarte putin spatiu de stocare (capcana aplicatiilor native) si reduc timpul de incarcare (principalul motiv pentru care oamenii parasesc un site).

Pe intelesul tututor, o aplicatie web progresiva este o aplicatie mobila furnizata prin intermediul retelei web. Functioneaza ca o aplicatie nativa, datorita utilizarii unei interfete care permite gesturi si navigari in stilul unei aplicatii native.

Principala diferenta este ca nu e nevoie sa o descarci dintr-un magazin de aplicatii, ruleaza, de sine statatoare intr-un browser web. O aplicatie web progresiva trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte ( lista de verificare Google PWA):

  • este deservita de HTTPS pentru securitatea datelor
  • paginile sunt receptive (se ajusteaza automat la dimensiunea afisajului si la rezolutia dispozitivului)
  • toate paginile aplicatiei se incarca offline (cel putin cu continut de baza)
  • are un fisier cu metadate (manifest.json) care permite utilizatorilor sa adauge o comanda rapida la ecranul de start
  • trebuie sa se incarce rapid chiar si cu conexiuni 3G lente
  • aplicatia trebuie sa functioneze corect in browserele Chrome, Edge, Firefox si Safari
  • tranzitiile de pagina ar trebui sa fie rapide si receptive

Google ofera instrumentul Lighthouse, in care dezvoltatorii pot testa site-urile create pentru compatibilitatea lor de baza cu tehnologia PWA.

Beneficiile unei aplicatii web progresive in comertul electronic

La nivel global, peste 60% din vanzarile totale in comertul electronic sunt generate prin canalele mobile. In 2022 este de asteptat sa creasca la aproape 75%. Designul responsiv (RWD) a devenit un standard in industrie, iar site-urile care nu se afiseaza corect pe dispozitivele mobile au sanse mici de a reusi pe piata.

PWA au un scor SEO mai bun

Potrivit unui raport, peste 60% dintre cautari au loc acum pe dispozitive mobile. Acest lucru face ca PWA sa fie foarte puternic din punct de vedere SEO. PWA-urile pot fi indexate cu usurinta de motoarele de cautare, ceea ce face ca acestea sa apara mai des in rezultate.

De ce se pune accent pe tehnologia PWA?

PWA combina cele mai bune elemente atat din RWD, cat si din aplicatiile native.

In ciuda faptului ca aplicatiile mobile au devenit foarte populare, proprietarii de afaceri online au observat rapid ca nu fiecare utilizator isi doreste sau are timp sa instaleze o aplicatie.

Functia PWA „Adaugati la ecranul de pornire” ,in timp ce vizitezi magazinul online preferat, este mai rapida decat cautarea unei aplicatii si apoi pierderea timpului pentru a o instala.

Una dintre functiile cheie ale aplicatiilor native sunt notificarile despre promotiile viitoare. PWA este, de asemenea, echipat cu functia de notificari push, care, ca si in cazul aplicatiilor mobile, creste implicarea utilizatorilor.

Dezvoltarea si intretinerea unui site de comert electronic cat si a unei aplicatii mobile native este costisitoare. Companiile sunt fortate sa plateasca o taxa pentru a avea aplicatia disponibila in magazinele de aplicatii.

Datorita tehnologiei PWA aceleasi companii pot decide sa se concentreze doar pe dezvoltarea unei aplicatii web progresive si, ca urmare, sa reduca semnificativ costurile de programare.

Aplicatiile web progresive cresc numarul de conversii in magazinele online. AliExpress a observat o crestere a ratelor de conversie pentru noii utilizatori de 104%.

Conceptul PWA i-a ajutat sa genereze de doua ori mai multe vizite, iar timpul petrecut pe sesiune a crescut in medie cu 74% in toate browserele (developers.google.com). Mai multe exemple cu implementari de succes PWA pot fi gasite in aceasta lista.

Cum incepi cu PWA?

Vestea buna este ca implementarea unei aplicatii web progresive pe un site de comert electronic este posibila. Doar ca acest lucru depinde de platforma pe care o utilizezi. In cazul solutiilor SaaS, esti, din pacate, dependent de furnizor.

Pentru a te asigura ca site-ul tau poate beneficia de tehnologia PWA exista doua componente de care trebuie sa fii constient: Web App Manifest si Service Worker.

Web App Manifest este un fisier JSON care ofera informatii despre site si permite unui utilizator sa-l adauge pe ecranul de pornire. Adaugarea Web App Manifest la un site de comert electronic este simpla si dureaza doar cateva ore.

Service worker este un fisier JavaScript care ruleaza in fundal si permite activitati precum furnizarea de notificari si materiale care pot fi vazute de utilizatori offline. Implementarea Service Worker pe un site de comert electronic este putin mai complicata si necesita o analiza individuala.