Cum sa castigi bani lucrand ca freelancer si cum poti incepe
Freelancing-ul este o cariera in care lucrezi pentru tine. Freelancerii isi fac propriul program, decid cand si unde lucreaza si isi stabilesc propriile rate de salariu.
Daca nu vrei sa lucrezi de la 9 la 5, dar vrei totusi sa castigi bani, ar putea fi timpul sa te gandesti sa lucrezi ca freelancer. Independentii isi ofera serviciile mai multor clienti si lucreaza pe cont propriu.
Asta inseamna ca esti propriul tau sef si poti lua decizii cu privire la afacerea ta, precum si la modul in care faci munca pe care o faci.
Indiferent daca vrei sa fii un marketer independent, un blogger, un artist sau un alt tip de profesionist, aceasta poate fi cariera pentru tine daca doresti sa-ti faci propriul program si sa ai controlul asupra afacerii tale.
Esii gata să incepi? Am alcatuit acest articol util pentru a discuta despre ce este freelancer-ul, de ce ar trebui sa devii freelancer, cum sa castigi bani lucrand ca freelancer si alte etape care sa te ajute sa incepi.
Ce este freelancing-ul?
Freelancing-ul este un fel de munca pe care oamenii o fac atunci cand vor sa lucreze pentru ei insisi. Freelancerii aleg sa fie proprii sefi in loc sa lucreze pentru o companie.
Freelancerii pot prelua lucrari pentru companii mari sau mici, de asemenea, ar putea conduce propriile magazine sau afaceri.
Tema de baza este ca individul nu raporteaza unui sef. In schimb, el lucreaza cu proprii clienti si este responsabil de propria activitate si modul in care aceasta este realizata.
De ce sa devii freelancer?
Freelancing-ul este o cariera uimitoare pentru persoanele care doresc sa calatoreasca, sa aiba mai mult timp liber sau sa o flexibilitate mai buna.
Freelancerii decid cat de mult vor percepe pentru timpul lor. Ei decid ce proiecte isi asuma si pot refuza sa preia contracte atunci cand considera ca necesita prea mult efort sau ca recompensa nu este suficienta.
Lucrul de la distanra este adesea un avantaj de a fi un freelancer, desi nu toti freelancerii lucreaza de la distanta.
Care este cel mai profitabil job ca independent?
Aproape orice job ca independent poate fi profitabil, desi nu toate sunt. Cele mai profitabile locuri de munca ca freelancer tind sa fie urmatoarele:
- Web designer
- Dezvoltator web
- Asistent virtual
- Scriitor
- Specialist in retelele sociale
- Editor
- Contabil
- Consultanti financiari
Desi aceste domenii au oameni care lucreaza in roluri independente si castiga bani buni, ele nu sunt singurele domenii in care poti avea succes.
Va trebui sa-ti gasesti propria nisa si sa-ti dezvolti brandul pentru a incepe sa aduci singur un venit.
Cum sa faci bani ca liber profesionist
Exista mai multe lucruri pe care le poti face pentru a incepe sa castigi bani lucrand ca freelancer. Cum sa-ti dai seama ce doresti sa faci ca freelancer si cum sa castigi bani in nisa preferata.
Gaseste-ti nisa
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci daca vrei sa faci bani ca freelancer este sa-ti gasesti nisa.
O nisa se refera la domeniul tau specific de expertiza. De exemplu, o persoana ar putea fi un scriitor juridic, iar alta s-ar putea concentra pe editarea de romane.
Fiecare rol acopera o anumita industrie sau o parte a industriei, ajutand persoana in cauza sa gaseasca locul de munca pe care isi doreste sa o faca si sa stie ca o poate face cu succes.
Stabileste-ti obiectivele
Urmatorul lucru de facut pentru a te ajuta ca freelancer este sa-ti stabilesti obiectivele pentru jobul tau. Vrei sa faci din acesta o noua cariera cu norma intreaga? Esti interesat sa lucrezi doar cateva ore pe zi?
Cat te astepti sa castigi?
Trebuie sa-ti stabilesti obiectivele acum, astfel incat sa poti avea un plan pentru a merge mai departe. De exemplu, dacă vrei sa castigi 3.000 Euro pe luna si stii ca va trebui sa faci cel putin trei proiecte pentru a fi platit cu 3.000 Euro, vei sti, de asemenea, mai multe despre cati clienti ai nevoie si despre ce trebuie sa faci pentru a-ti promova numele.
Defineste-ti tarifele
Impreuna cu obiectivele tale, va trebui sa-ti definesti tarifele. Desi le poti oferi oamenilor tarife diferite pentru serviciile tale, este mai bine daca ai un tarif de plecare.
De asemenea, va trebui sa-ti faci timp pentru a cerceta ratele medii ale jobului tau, astfel incat sa poti spune daca percepi o taxa care este in conformitate cu alti profesionisti din domeniul si nisa ta.
De exemplu, un blogger care doreste să castige minim 0,10 Euro pe cuvant ar trebui sa aiba un tarif care incepe cu acea rata. Clientii ar trebui sa stie dinainte ca 0,10 Euro este o taxa minima.
Acelasi blogger ar putea include si alte optiuni, cum ar fi optiunile de plata pe ora, costurile unice ale proiectului, taxele de consultanta si alte costuri pe care clientul ar putea sa le plateasca.
Te va ajuta sa fii sigur ca intelegi exact cat vrei sa castigi si cata munca va trebui sa depui pentru a-ti atinge obiectivele de venit.
Invata cum sa faci o prezentare grozava
Este util daca stii cum sa-ti prezinti serviciile digitale unei companii inainte de a o contacta si a cere sa lucrati impreuna.
O prezentare buna inseamna mai mult decat sa spui cuiva ceea ce ai de oferit si sa-l lasi sa ia decizia. Trebuie sa ai un carlig care sa ii faca sa te contacteze si sa-ti contracteze serviciile.
Concentreaza-te pe discutarea beneficiilor serviciilor tale si asigura-te ca sensibilizarea pe care o faci este personalizata.
De exemplu, daca vei contacta parintii pentru a discuta despre afacerea ta cu fotografie, vei dori sa faci o prezentare de marketing in care sa discuti cat de importante sunt fotografiile tale pentru amintirile de familie si cum reusesti sa surprinzi acele momente importante.
Retine cu cine vorbesti si ce servicii poti oferi, care sunt unice si utile pentru ei.
Gaseste clienti constant
Un alt lucru pe care trebuie sa-l faci odata ce esti sigur de ceea ce oferi si de cat doresti sa percepi este sa gasesti clienti. Gasirea clientilor este mai usor atunci cand ai o prezenta puternica online.
Cateva lucruri pe care le poti face pentru a gasi clienti noi si pe termen lung includ:
- Crearea unui site web care prezinta serviciile si te ajuta sa obtii trafic online. Facand acest lucru, mai multi oameni vor afla despre tine si vor vedea ce ai de oferit. Poti trimite oameni catre site-ul web punandu-l pe cartea de vizita sau distribuindu-l online.
- Actualizarea conturilor pe retelele sociale pentru a include pagini de afaceri. Pastreaza paginile de afaceri active si asigura-te ca le actualizezi constant. Raspunde la toate comentariile si invita oamenii sa interactioneze cu tine.
- Promoveaza munca pe care o faci. Indiferent daca postezi despre munca ta pe blogul personal, distribuie articolul pe toate retelele sociale. Trebuie sa faci macar ceva marketing pentru a anunta oamenii ca esti deschis pentru afaceri. Nu presupune ca oamenii stiu ce faci: spune-le.
- Urmareste conturi importante si relevante din nisa ta. Interactioneaza cu companiile cu care vrei sa lucrezi. Vorbeste cu alti freelanceri si urmareste-i online. Acest lucru te ajuta sa construiesti o retea si este posibil sa poti gasi mai mult de munca in acest fel.
Acestea sunt cateva dintre lucrurile diferite pe care le poti face pentru a incepe sa muncesti independent si sa castigi bani lucrand ca freelancer. Va fi ceva greu la inceput, dar daca vei continua sa te concentrezi, sa-ti construiesti prezența online, sa faci propuneri solide si sa cauti de lucru, afacerea ta va incepe sa prospere.
A face bani ca freelancer este posibil pentru aproape oricine din aproape orice domeniu. Daca iti definesti nisa, gandeste-te la publicul tau si incepe sa lucrezi, poti construi o afacere independenta puternica.