Ce este o aplicatie web si cum te ajuta in activitatea ta?


Ce este o aplicatie web

WEB

Ce este o aplicatie web? Este corect sa spunem ca aplicatiile ne-au schimbat viata?

De la cumparaturi si petrecerea timpului liber pana la munca, putine aspecte ale vietii noastre au fost lasate complet neafectate de revolutia tehnologiei. Cu totii suntem familiarizati cu aplicatiile mobile, dar aplicatiile web sunt la fel de omniprezente si la fel de importante.

Inainte de a acoperi orice altceva, trebuie sa ne asiguram ca intelegem ce este o aplicatie web, ce face aceasta si cum functioneaza.

Voi explica mai detaliat ce este o aplicatie web, (dezvolt la Instatic.ro), apoi voi enumera cateva dintre beneficiile cheie pe care le ofera si despre cum functioneaza.

In final, vei avea o intelegere aprofundata a acestor programe web si care ar putea fi cele mai potrivite pentru afacerea ta. In mod clar, aplicatiile web sunt puse intr-o varietate enorma de utilizari diferite si sunt din ce in ce mai vitale pentru mentinerea afacerilor in functiune.

Ce este o aplicatie web?

O aplicatie web este un fel de program de calculator. Utilizeaza tehnologia online (inclusiv browsere) pentru a efectua o gama larga de sarcini diferite.

Datorita cresterii uriase in popularitate, aplicatiile web au inlocuit cu succes aplicatiile desktop. Fiecare firma este capabila acum sa capteze, sa stocheze date si sa aiba un mijloc de a prelucra aceste informatii.

Deoarece sunt atat de versatile, aplicatiile web permit oamenilor sa indeplineasca o varietate de functii diferite. Pentru consumatori, aceasta include plasarea comenzilor, crearea de liste de dorinte si adresarea unor intrebari despre produse sau servicii, toate prin intermediul paginilor web.

Aplicatiile le permit, de asemenea, angajatilor sa partajeze documente, sa comunice intre ei, sa editeze fisiere si sa colaboreze impreuna la proiecte comune.

In noua era a lucrului de la distanta, acest lucru este de o importanta vitala.

Care sunt beneficiile aplicatiilor web?


Exista nenumarate beneficii pentru aplicatiile web. In special, ele ajuta la reducerea costurilor pentru intreprinderi si utilizatorii individuali.

Acest lucru se datoreaza faptului ca necesita mai putina intretinere si pot avea cerinte mai mici pentru computerele utilizatorilor (in ceea ce priveste puterea de procesare).

Practic, procesarea are loc in alta parte, nu pe calculatorul propriu. Acestea pot fi rulate pe browsere web precum Mozilla Firefox, Safari si Google Chrome, facandu-le mai accesibile.

Aplicatiile web bazate pe abonament, cum ar fi software-ul ca serviciu (SaaS), ajuta la reducerea pirateriei software online – ceea ce poate crea probleme majore. SaaS este utilizabil numai prin cloud, astfel incat utilizatorii il pot accesa numai dupa ce au platit pentru el.

Astfel de aplicatii nu trebuie sa fie instalate pe un hard disk, deoarece pot fi accesate online. Prin urmare, utilizatorii pot economisi spatiu si pot evita dezinstalarea si reinstalarea programelor atunci cand incep sa ramana fara spatiu. De asemenea, nu exista probleme cu compatibilitatea, deoarece toti utilizatorii acceseaza aceeasi versiune.

In plus, aplicatiile web pot rula pe mai multe platforme, cu conditia ca browserele sa fie compatibile. Acest lucru le permite colegilor (si uneori clientilor) sa colaboreze pe diferite sisteme de operare sau dispozitive.

In cele din urma, un alt avantaj al utilizarii aplicatiilor web este ca actualizarile sunt automate si, deoarece sunt aplicate central, toti utilizatorii ar trebui sa lucreze din aceeasi versiune.

Tipuri de aplicatie web:

  • aplicatie web de tip CRM, BPM
  • aplicatie pentru eficientizarea vanzarilor
  • aplicatie web based pentru managementul proiectelor
  • aplicatie web de automatizare a diverselor activitati online

Aplicatii web vs. alte tipuri de aplicatii, exemple


Am observat deja ca exista multe tipuri diferite de aplicatii. Aplicatiile web sunt principala noastra preocupare aici, dar merita sa ne uitam la alte tipuri – si anume aplicatiile mobile si hibride.

Aici vom oferi cateva exemple, o privire de ansamblu rapida asupra a ceea ce sunt, ce functionalitati au, impreuna cu o scurta evaluare a diferitelor avantaje si dezavantaje ale acestora.

Aplicatiile web, mobile si hibride, au toate utilizari importante. Prin urmare, este esential sa cantaresti avantajele si dezavantajele fiecareia atunci cand decizi care se potriveste cel mai bine nevoilor talre.

Fiecare aplicatie are scopuri diferite. Pentru a intelege mai clar, merita sa arunci o privire mai atenta asupra modului in care funtioneaza aplicatiile.

Aplicatii pentru mobil


In special, aplicatiile mobile (cunoscute si ca aplicatii native) sunt extrem de populare. Aplicatiile native sunt aplicatii software dezvoltate pentru a fi utilizate pe o anumita platforma sau dispozitiv, cum ar fi Android sau IoS. Sunt construite intr-un anumit limbaj de programare. Acestea sunt de obicei achizitionate de utilizatori prin magazinele de aplicatii si sunt instalate direct pe dispozitive.

Aplicatiile mobile pot indeplini o mare varietate de roluri, fie ca ne ajuta sa gasim directii catre destinatiile alese sau sa transmitem continut video pe un dispozitiv mobil.

Aplicatii hibride


Exista aplicatii hibride, care, dupa cum indica si numele, combina elemente ale aplicatiilor mobile si ale aplicatiilor web. Pe fata, aplicatiile hibride arata exact ca orice aplicatie nativa.

Sunt construite folosind limbaje de programare precum Ruby, JavaScript, HTML5 si foi de stil in cascada (CSS). Aplicatiile hibride sunt instalate pe un dispozitiv mobil, ca si in cazul aplicatiilor native, iar pentru utilizatorul final, arata la fel. Cu toate acestea, in interior, acestea sunt in esenta aplicatii web cu un tablou de bord ca un frontend.

Avantaje si dezavantaje


Aplicatiile native si hibride au punctele lor forte. Atat cele mobile, cat si cele hibride pot functiona offline. De asemenea, au acces la resursele dispozitivului pe care sunt instalate. Inseamna ca pot folosi functii precum camere foto si GPS. Acest lucru este in contrast cu aplicatiile web, care trebuie accesate printr-un browser web. Ca urmare, aplicatiile web nu pot fi accesate atunci cand utilizatorii sunt offline.

Cu toate acestea, exista si dezavantaje in comparatie cu aplicatiile web.

In primul rand, aplicatiile mobile si native trebuie sa fie descarcate si instalate dintr-un magazin de aplicatii. Trebuie instalate pe dispozitivul propriu-zis, ceea ce inseamna ca ocupa spatiu de stocare – iar acest lucru se poate epuiza in curand, fortand utilizatorii sa jongleze cu celelalte aplicatii pentru a face loc pentru altele noi. Aplicatiile mobile pot avea, de asemenea, pluginuri compatibile pentru browserele web.

Apoi este problema actualizarilor. Aplicatiile mobile si hibride pot solicita utilizatorilor sa descarce ei insisi actualizari. Aceasta inseamna ca oamenii pot folosi versiuni diferite ale aceleiasi aplicatii, ceea ce poate ingreuna colaborarea in echipa. Aplicatiile web, pe de alta parte, sunt actualizate central si automat. Utilizatorilor nu li se cere sa faca nimic, ceea ce ii scuteste de batai de cap si faciliteaza o colaborare mai eficienta.

Cum functioneaza o aplicatie web

Aplicatiile web sunt, de obicei, codificate intr-un limbaj acceptat de browser, cum ar fi JavaScript si HTML. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceste limbaje sunt acceptate de browser: cu alte cuvinte, se bazeaza pe browsere web pentru a face aplicatia executabila.

Aplicatia necesita un server pentru a functiona si gestiona cererile de la client, pentru a efectua sarcinile solicitate si o baza de date pentru stocarea informatiilor.

Iata cum arata un flux tipic unei aplicatii web:

  • Utilizatorul declanseaza o cerere catre server prin Internet, fie printr-un browser web, fie prin interfata de utilizare a aplicatiei
  • Serverul redirectioneaza aceasta solicitare catre locatia aplicatiei
  • Serverul aplicatiei web efectueaza sarcina solicitata – cum ar fi interogarea bazei de date sau prelucrarea datelor – apoi genereaza rezultatele datelor solicitate
  • Serverul web trimite rezultatele solicitate sau datele procesate
  • Utilizatorul primeste informatiile solicitate

Atunci cand dezvolta o aplicatie pentru browsere web, dezvoltatorii tind sa foloseasca sabloane mai degraba decat kituri de dezvoltare software (cele din urma fiind utilizate in mod obisnuit pentru aplicatiile mobile). Acest lucru face procesul de dezvoltare mai usor si mai rapid decat este pentru aplicatiile native. Cu toate acestea, aplicatiile mobile pot oferi o varietate mai mare de functii decat echivalentele lor web. Unii furnizori de servicii, dezvoltatori de afaceri prefera mobilul, deoarece pot face mai mult cu el.

Cu toate acestea, aplicatiile web sunt foarte simplu de utilizat. Nu este nevoie sa descarci nimic si pot fi accesate in intregime prin intermediul browserelor web. Ca un bonus suplimentar, nu trebuie sa fie aprobate de magazinele de aplicatii – ceva care uneori poate fi laborios. Pot fi lansate rapid.

Cum se dezvolta o aplicatie web


Dezvoltarea aplicatiilor web este simpla in comparatie cu dezvoltarea aplicatiilor pentru mobil. Desigur, exista inca o multitudine de aspecte diferite de luat in considerare. Securitatea aplicatiilor web fiind evident de o importanta capitala. O mare parte a procesului de dezvoltare se explica de la sine, iar principiile generale implicate pot fi aplicate in alta parte. Aici vom discuta cateva dintre lucrurile cheie de care trebuie sa tinem cont.

Concept


Cand dezvolti o aplicatie web, un concept clar este o conditie prealabila. Acesta este punctul de plecare pentru toti cei care dezvolta o noua aplicatie, fie ca este o aplicatie web, mobila sau hibrida. Trebuie sa ai o idee clara de ce este necesara aplicatia si cum ar putea fi utila.

Etapa initiala de planificare este importanta pentru a concretiza conceptul si pentru a intocmi o harta a fluxului de lucru.

Inovatie


Un alt aspect important este inovatia. Conteaza sa dezvolti o aplicatie web care sa fie utila si valoroasa pentru utilizatori.

Dar chiar face ceva nou?

Uita-te la ce fac concurentii tai – gandeste-te la ce fac ei bine si la ce ar putea gresi. Daca alte aplicatii din domeniu au deficiente, aplicatia ta poate profita de acest lucru.

Proiectare


Design-ul riguros este vital pentru dezvoltarea unei aplicatii web de succes. Cand proiectezi o aplicatie, gandeste-te la experienta utilizatorului: ce poti face pentru ca aplicatia ta sa fie accesibila si simpla pentru utilizatori?

Intelege ce cauta utilizatorii si gandeste-te cu atentie la modul in care vor folosi aplicatia ta. Interfata de utilizator ar trebui sa fie atat captivanta din punct de vedere vizual, cat si usor de inteles chiar si pentru utilizatorii incepatori.

Dezvoltare


Dezvoltatorii trebuie sa aiba indrumari clare si acces la instrumentele si scripturile de care au nevoie. Indiferent daca sunt dezvoltatori backend sau front-end, trebuie să aiba specificatii si obiective precise la care sa lucreze.

Fara acestea, este probabil ca proiectul sa intampine intarzieri sau sa nu corespunda asteptarilor.

Livrare


Trebuie sa retii ca aplicatia web ar putea gestiona interogari de la sute, daca nu mii de utilizatori simultan. Acesta este motivul pentru care trebuie sa fie suficient de robusta pentru a rezista la aceasta presiune. Prin urmare, procesul de livrare a aplicatiei trebuie sa fie la fel de robust pentru a se asigura ca orice probleme majore sunt prinse si tratate eficient.

Nu uita sa verifici si pe ce hardware si software ruleaza – este potrivit doar pentru Microsoft Windows sau poate rula pe Mac si Linux? Ele pot avea cerinte diferite care o pot complica, asa ca asigura-te ca iei in considerare acest lucru.

Concluzii

Probabil ca vei fi de acord ca cel mai mare avantaj al unui software bazat pe web este independenta sa completa fata de software-ul clientului. Un program traditional pentru desktop poate fi necesar sa fie configurat pentru a se potrivi cerintelor sistemelor de operare, dar o aplicatie bazata pe web este accesibila pe orice dispozitiv.

In ansamblu, aplicatiile bazate pe web reprezinta o solutie unica care poate oferi companiei tale o mare varietate de instrumente online multifunctionale capabile sa optimizeze nenumarate procese si sa rezolve multe probleme.

Utilizarea sporita a internetului a influentat modul in care sunt conduse afacerile. Acest lucru a dus la adoptarea pe scara larga a aplicatiilor web pe masura ce companiile trec de la modele traditionale la modele bazate pe cloud. Despre ce este o aplicatiile web, putem spune ca ofera companiilor capacitatea de a-si eficientiza operatiunile, de a creste eficienta si de a reduce costurile.