Ce este o aplicatie web si cum ajuta un business?


Ce este o aplicatie web

WEB

Ce este o aplicatie web? Este corect sa spunem ca aplicatiile ne-au schimbat viata?

De la cumparaturi si petrecerea timpului liber pana la munca, putine aspecte ale vietii noastre au fost lasate complet neafectate de revolutia tehnologiei. Cu totii suntem familiarizati cu aplicatiile mobile, dar aplicatiile web sunt la fel de omniprezente si la fel de importante.

Inainte de a acoperi orice altceva, trebuie sa ne asiguram ca intelegem ce este o aplicatie web, ce face aceasta si cum functioneaza.

Voi explica mai detaliat ce este o aplicatie web, (dezvolt la Instatic.ro), apoi voi enumera cateva dintre beneficiile cheie pe care le ofera si despre cum functioneaza.

In final, vei avea o intelegere aprofundata a acestor programe web si care ar putea fi cele mai potrivite pentru afacerea ta. In mod clar, aplicatiile web sunt puse intr-o varietate enorma de utilizari diferite si sunt din ce in ce mai vitale pentru mentinerea afacerilor in functiune.

Ce este o aplicatie web?

O aplicatie web este un fel de program de calculator, dar, accesat doar online prin itermediul browserelor web. Un sistem informatic care utilizeaza tehnologia web pentru a efectua o gama larga de sarcini.

Datorita cresterii uriase in popularitate, aplicatiile web au inlocuit cu succes aplicatiile desktop. Fiecare firma este capabila acum sa capteze, sa stocheze date si sa aiba un mijloc de a prelucra aceste informatii. Deoarece sunt atat de versatile, aplicatiile web permit oamenilor sa indeplineasca o varietate de functii diferite.

Pentru simplii consumatori, aceasta include plasarea comenzilor, crearea de liste de dorinte si adresarea unor intrebari despre produse sau servicii, toate prin intermediul paginilor web.

Pentru companii, aplicatiile web pot automatiza si simplifica multe dintre procesele lor interne. De exemplu, pot fi implementate functionalitati de gestionare a relatiilor cu clientii (CRM), gestionarea stocurilor, gestionarea resurselor umane, gestionarea proiectelor etc. Automatizarea acestor procese duce la imbunatatirea eficientei operationale si a productivitarii.

Prin intermediul aplicatiilor web, companiile pot colecta si analiza datele utilizatorilor si clientilor lor. Aceste date pot fi apoi utilizate pentru a genera rapoarte si analize care ofera informatii detaliate si valoroase despre comportamentul utilizatorilor, preferintele acestora sau tendintele pietei. Aceste informatii sunt utilizate pentru a lua decizii mai informate si pentru a dezvolta strategii de afaceri eficiente.

Care sunt beneficiile aplicatiilor web?

Exista numeroase beneficii asociate cu utilizarea aplicatiilor web. Iata cateva dintre acestea:

 • Accesibilitate globala: aplicatiile web sunt accesibile de pe orice dispozitiv conectat la internet, inclusiv computere, telefoane mobile si tablete. Utilizatorii pot accesa aplicatiile din orice locatie geografica, fara a fi nevoie sa instaleze software suplimentar.
 • Nu necesita instalare: deoarece aplicatiile web ruleaza in browser, nu este nevoie de instalarea sau actualizarea unui software pe dispozitivul utilizatorului. Aceasta face ca utilizarea aplicatiilor web sa fie convenabila si usoara, eliminand barierele asociate cu instalarea si configurarea aplicatiilor native.
 • Actualizari usoare: dezvoltatorii pot actualiza aplicatiile web fara a necesita actiuni din partea utilizatorilor finali. Astfel, noile funcționalitati si corectiile de erori pot fi implementate rapid si eficient.
 • Compatibilitate inter-platforma: aplicatiile web sunt dezvoltate pentru a fi compatibile cu diferite platforme si sisteme de operare. Utilizatorii pot accesa si utiliza aplicatiile web indiferent de sistemul lor de operare (Windows, macOS, Linux etc.) sau de browserul utilizat (Chrome, Firefox, Safari etc.).
 • Costuri reduse: aplicatiile web sunt mai economice decat aplicatiile native, deoarece nu implica achizitionarea sau actualizarea de licente de software. Dezvoltarea aplicatiilor web bassed poate fi mai eficienta din punct de vedere al costurilor, deoarece o singura aplicatie web poate servi mai multi utilizatori si mai multe platforme.
 • Colaborare usoara: aplicatiile web faciliteaza colaborarea in timp real intre utilizatori in proiecte sau in echipe virtuale.
 • Actualizari instantanee: o aplicatie web beneficiaza instantaneu de actualizarile si imbunatatirile implementate de dezvoltatori. Nu este nevoie sa astepte descarcarea si instalarea unor actualizari manuale.
 • Stocare in cloud: datele si fisierele pot fi stocate si sincronizate in cloud. Aceasta ofera utilizatorilor acces usor la datele lor de pe mai multe dispozitive si permite partajarea si colaborarea facila intre utilizatori.

Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile asociate cu aplicatiile web, iar utilizarea lor continua sa creasca datorita flexibilitatii, usurintei de utilizare si a potentialului lor de a satisface diverse nevoi ale utilizatorilor

Tipuri si exemple de aplicatii web

Exista o varietate de tipuri de aplicatii web, care servesc scopuri diferite si se adreseaza diverselor nevoi ale utilizatorilor. Iata cateva dintre cele mai comune tipuri de aplicatii web:

 1. Aplicatii web de comert electronic (e-commerce): sunt aplicatii web care permit utilizatorilor sa cumpere online, sa plaseze comenzi, sa efectueze plati si sa-si gestioneze conturile intr-un mediu virtual. Exemple de astfel de aplicatii: platforme de vanzare online, magazine virtuale si sisteme de gestionare a comenzilor.
 2. Platforme de socializare si retele sociale: sunt aplicatii web care faciliteaza interactiunea si comunicarea intre utilizatori. Utilizatorii pot partaja informatii, fotografii, video-uri, pot crea comunitati online si pot stabili conexiuni cu alti utilizatori. Exemple populare de astfel de aplicatii: Facebook, Twitter, Instagram si LinkedIn.
 3. Aplicatii web de invatare online (e-learning): aplicatii web ce ofera acces la resurse educationale si faciliteaza procesul de invatare in mediul online. Utilizatorii pot accesa cursuri, materiale didactice, exercitii si teste, si pot interactiona cu instructorii si ceilalti studenti prin intermediul platformei. Exemple de astfel de aplicatii: Moodle, Coursera si Udemy.
 4. Aplicatii web de gestionare a proiectelor si colaborare: aplicatii web concepute pentru a facilita gestionarea proiectelor si colaborarea intre membrii echipei. Utilizatorii pot organiza sarcinile, comunica, partaja fisiere si coordona activitatile intr-un mod eficient. Exemple de astfel de aplicatii: Trello, Asana si Basecamp.
 5. Aplicatii web de gestionare a relațiilor cu clientii (CRM): sunt utilizate pentru a gestiona si urmari relatiile cu clientii unei afaceri. Ele permit organizarea datelor clientilor, urmarirea interactiunilor si comunicarea cu clientii. Exemple populare de astfel de aplicatii: Salesforce, HubSpot si Zoho CRM.
 6. Aplicatii web de stocare si partajare a fisierelor: permit utilizatorilor sa stocheze, sa acceseze si sa partajeze fisiere intr-un mod convenabil si securizat. Utilizatorii pot incarca, descarca si organiza fisierele lor, iar in unele cazuri pot colabora in timp real asupra acelorasi documente. Exemple de astfel de aplicatii: Dropbox, Google Drive si Microsoft OneDrive.
 7. Aplicatii web de rezervare si programare: sunt aplicatii faciliteaza programarea si rezervarea serviciilor sau activitatilor. Utilizatorii pot selecta date si ore disponibile sau pot face programari.

Aplicatii web vs. alte tipuri de aplicatii, exemple

Am observat deja ca exista multe tipuri diferite de aplicatii. Aplicatiile web sunt principala noastra preocupare aici, dar merita sa ne uitam la alte tipuri – si anume aplicatiile mobile si hibride.

Aici vom oferi cateva exemple, o privire de ansamblu rapida asupra a ceea ce sunt, ce functionalitati au, impreuna cu o scurta evaluare a diferitelor avantaje si dezavantaje ale acestora.

Aplicatiile web, mobile si hibride, au toate utilizari importante. Prin urmare, este esential sa cantaresti avantajele si dezavantajele fiecareia atunci cand decizi care se potriveste cel mai bine nevoilor talre.

Fiecare aplicatie are scopuri diferite. Pentru a intelege mai clar, merita sa arunci o privire mai atenta asupra modului in care funtioneaza aplicatiile.

Aplicatii pentru mobil

In special, aplicatiile mobile (cunoscute si ca aplicatii native) sunt extrem de populare. Aplicatiile native sunt aplicatii software dezvoltate pentru a fi utilizate pe o anumita platforma sau dispozitiv, cum ar fi Android sau IoS. Sunt construite intr-un anumit limbaj de programare. Acestea sunt de obicei achizitionate de utilizatori prin magazinele de aplicatii si sunt instalate direct pe dispozitive.

Aplicatiile mobile pot indeplini o mare varietate de roluri, fie ca ne ajuta sa gasim directii catre destinatiile alese sau sa transmitem continut video pe un dispozitiv mobil.

Aplicatii hibride

Exista aplicatii hibride, care, dupa cum indica si numele, combina elemente ale aplicatiilor mobile si ale aplicatiilor web. Pe fata, aplicatiile hibride arata exact ca orice aplicatie nativa.

Sunt construite folosind limbaje de programare precum Ruby, JavaScript, HTML5 si foi de stil in cascada (CSS). Aplicatiile hibride sunt instalate pe un dispozitiv mobil, ca si in cazul aplicatiilor native, iar pentru utilizatorul final, arata la fel. Cu toate acestea, in interior, acestea sunt in esenta aplicatii web cu un tablou de bord ca un frontend.

Avantaje si dezavantaje

Aplicatiile native si hibride au punctele lor forte. Atat cele mobile, cat si cele hibride pot functiona offline. De asemenea, au acces la resursele dispozitivului pe care sunt instalate. Inseamna ca pot folosi functii precum camere foto si GPS. Acest lucru este in contrast cu aplicatiile web, care trebuie accesate printr-un browser.

Aplicatiile mobile trebuie sa descarcate si instalate dintr-un magazin de aplicatii. Trebuie instalate pe dispozitivul propriu-zis, ceea ce inseamna ca ocupa spatiu de stocare – iar acest lucru se poate epuiza in curand, fortand utilizatorii sa jongleze cu celelalte aplicatii pentru a face loc pentru altele noi. Aplicatiile mobile pot avea, de asemenea, pluginuri compatibile pentru browserele web.

Apoi este problema actualizarilor.

Aplicatiile mobile si hibride pot solicita utilizatorilor sa descarce ei insisi actualizari. Aceasta inseamna ca oamenii pot folosi versiuni diferite ale aceleiasi aplicatii, ceea ce poate ingreuna colaborarea in echipa. Aplicatiile web, pe de alta parte, sunt actualizate central si automat. Utilizatorilor nu li se cere sa faca nimic, ceea ce ii scuteste de batai de cap si faciliteaza o colaborare mai eficienta.

Cum functioneaza o aplicatie web

Aplicatiile web sunt, de obicei, codificate intr-un limbaj acceptat de browser, cum ar fi JavaScript si HTML. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceste limbaje sunt acceptate de browser: cu alte cuvinte, se bazeaza pe browsere web pentru a face aplicatia executabila.

Aplicatia necesita un server pentru a functiona si gestiona cererile de la client, pentru a efectua sarcinile solicitate si o baza de date pentru stocarea informatiilor.

Iata cum arata un flux tipic unei aplicatii web:

 • Utilizatorul declanseaza o cerere catre server prin Internet, fie printr-un browser web, fie prin interfata de utilizare a aplicatiei
 • Serverul redirectioneaza aceasta solicitare catre locatia aplicatiei
 • Serverul aplicatiei web efectueaza sarcina solicitata – cum ar fi interogarea bazei de date sau prelucrarea datelor – apoi genereaza rezultatele datelor solicitate
 • Serverul web trimite rezultatele solicitate sau datele procesate
 • Utilizatorul primeste informatiile solicitate

Atunci cand dezvolta o aplicatie pentru browsere web, dezvoltatorii tind sa foloseasca sabloane mai degraba decat kituri de dezvoltare software (cele din urma fiind utilizate in mod obisnuit pentru aplicatiile mobile). Acest lucru face procesul de dezvoltare mai usor si mai rapid decat este pentru aplicatiile native. Cu toate acestea, aplicatiile mobile pot oferi o varietate mai mare de functii decat echivalentele lor web. Unii furnizori de servicii, dezvoltatori de afaceri prefera mobilul, deoarece pot face mai mult cu el.

Cu toate acestea, aplicatiile web sunt foarte simplu de utilizat. Nu este nevoie sa descarci nimic si pot fi accesate in intregime prin intermediul browserelor web. Ca un bonus suplimentar, nu trebuie sa fie aprobate de magazinele de aplicatii – ceva care uneori poate fi laborios. Pot fi lansate rapid.

Cum se dezvolta o aplicatie web

Procesul de dezvoltare aplicatii web este simplu. Aici vom discuta cateva dintre lucrurile cheie de care trebuie sa tinem cont. Dezvoltarea unei aplicatii web implica mai multi pasi si procese. Iata o descriere generala a etapelor principale in dezvoltarea unei aplicatii web:

1. Planificare si analiza:

 • Definirea obiectivelor si cerintelor aplicatiei web.
 • Analiza nevoilor utilizatorilor.
 • Stabilirea functionalitatilor si a structurii aplicatiei.
 • Crearea unui plan de proiect si stabilirea calendarului.

2. Design:

 • Proiectarea arhitecturii aplicatiei web, inclusiv structura de navigare si interfetele utilizatorului.
 • Crearea design-ului vizual, inclusiv aspectul grafic, paleta de culori si layout-ul paginilor.
 • Definirea fluxurilor de lucru si a interactiunilor utilizatorului.

3. Dezvoltare:

 • Se alege tehnologia si limbajul de programare potrivite pentru aplicatia web.
 • Crearea structurii de baza a aplicatiei, inclusiv baza de date si serverul.
 • Implementarea functionalitatilor si a logicii aplicatiei.
 • Testarea si depanarea aplicatiei pe masura ce este dezvoltata.

4. Testare si depanare:

 • Realizarea testelor functionale pentru a verifica daca aplicatia web indeplineste cerintele si functionalitatile stabilite.
 • Identificarea si rezolvarea erorilor si a problemelor de performanta.
 • Testarea compatibilitatii aplicatiei web pe diferite browsere si dispozitive.

5. Implementare si lansare:

 • Configurarea si pregatirea serverelor si a infrastructurii necesare pentru a gazdui aplicatia web.
 • Transferul aplicatiei web pe serverul live si configurarea domeniului si a DNS-ului.
 • Testarea finala pentru a verifica ca aplicatia web functioneaza corect pe serverul live.
 • Lansarea aplicatiei web si pregatirea pentru utilizare.

6. Intretinere si actualizari:

 • Monitorizarea si mentenanta aplicatiei web pentru a asigura functionarea corecta si performanta optima.
 • Implementarea de actualizari, patch-uri de securitate si imbunatatiri continue ale aplicatiei.
 • Colectarea feedback-ului utilizatorilor si rezolvarea problemelor raportate.

Este important de mentionat ca dezvoltarea unei aplicatii web poate varia in functie de complexitatea si marimea proiectului, de echipa de dezvoltare implicata si de tehnologiile folosite.

Cat costa o aplicatie web?

Cat costa o aplicatie web pentru afacerea ta? 

Este dificil sa ofer estimari exacte ale costurilor dezvoltarii unei aplicatii web fara detalii specifice despre proiectul tau. Costurile pot varia semnificativ in functie de complexitatea si cerintele aplicatiei tale. Totusi, pentru a-ti oferi o idee generala, iată cateva estimari aproximative pentru dezvoltarea unei aplicatii web:

 1. Aplicatie web simpla: pentru o aplicatie web simpla, ce include functionalitati de baza, design minimal si fara integrari complexe, costurile pot varia intre 2.000 și 4.000 €. Timp de executie 1-2 luni.
 2. Aplicatie web medie: aplicatie web ce include caracteristici si functionalitati mai complexe, interfete de utilizator avansate, integrari cu API-uri externe si cerinte personalizate de design. Pret intre 5.000 si 10.000 €. Timp de executie 1-3 luni.
 3. Aplicatie web complexa: pentru o aplicatie web complexa, cu functionalitati avansate, interactiuni complexe, integrari cu mai multe sisteme si o experienta de utilizator deosebita, costurile pot depasi 10.000 €. Timp de executie +3 luni.

Aceste estimari sunt doar aproximative si pot varia in functie de cerintele si specificatiile proiectului tau. Contacteaza-ma pentru o oferta de pret.

Cum se stabileste pretul de dezvoltare a unei aplicatii web:

 • Complexitatea aplicatiei web: costurile vor fi influentate de complexitatea functionalitatilor si a caracteristicilor aplicatiei. Cu cat aplicatia include functionalitati avansate si cerinte specifice, cu atat costurile vor fi mai mari.
 • Design si interfata: un design personalizat, cu interfete complexe, poate duce la costuri mai mari. Designul si experienta utilizatorului (UX) sunt aspecte importante care pot afecta pretul final al dezvoltarii.
 • Echipa de dezvoltare: costurile pot varia in functie de dimensiunea si experienta echipei de dezvoltare. Echipele mai mari si mai experimentate pot percepe costuri mai mari. Poti alege intre agentii specializate in dezvoltarea de aplicatii web sau un programator web, Full Stack Web Developer.

Este important sa sa tina cont ca dezvoltarea unei aplicatii web este un proces complex si implica mai multe etape, cum ar fi analiza cerintelor, designul, dezvoltarea, testarea, implementarea si intretinerea. Costurile pot creste in fiecare etapa a dezvoltarii proiectului datorita schimbarilor de plan.

Concluzii

Probabil ca vei fi de acord ca cel mai mare avantaj al unui software bazat pe web este independenta sa completa fata de software-ul clientului. Un program traditional pentru desktop poate fi necesar sa fie configurat pentru a se potrivi cerintelor sistemelor de operare, dar o aplicatie bazata pe web este accesibila pe orice dispozitiv.

In ansamblu, aplicatiile bazate pe web reprezinta o solutie unica care poate oferi companiei tale o mare varietate de instrumente online multifunctionale capabile sa optimizeze nenumarate procese si sa rezolve multe probleme.

Utilizarea sporita a internetului a influentat modul in care sunt conduse afacerile. Acest lucru a dus la adoptarea pe scara larga a aplicatiilor web pe masura ce companiile trec de la modele traditionale la modele bazate pe cloud. Despre ce este o aplicatiile web, putem spune ca ofera companiilor capacitatea de a-si eficientiza operatiunile, de a creste eficienta si de a reduce costurile.